måndag 29 december 2008

Världens snålaste man

235 miljarder. Så mycket uppskattas Ingvar Kamprads förmögenhet till.

I en artikel som Aftonbladet skrivit idag gör man sitt bästa för att försöka slå hål på myten om den snåle smålänningen. Och även om dom nosat fram vingården som värderas till 100 miljoner så hittar dom inget mer än det. Hur mycket de än försökt.

Skälet är väl helt enkelt att han är den snålaste mannen som går i ett par skor. Och jag blir ordentligt provocerad av det faktiskt.

235 miljarder och killen låter tanten klippa håret hemma för att spara pengar.

Det borde vara förbjudet.

fredag 19 december 2008

Klara sig utan glas, går det?

Det var väl det man visste. I och med regeringens "krispaket" till bilindustrin höjs nu röster från andra drabbade branscher.

Nu går miljardären Torsten a.k.a herr Messing ut och säger att hans Kosta Boda, som nu är konkursmässig, borde räddas av regeringen.

http://www.e24.se/branscher/konsumentvaror/artikel_957161.e24

Jag är visserligen emot all typ av stöd till branscher men ska det stödjas någon bransch så känns just glasindustrin, som sysselsätter...vaddå...200 personer i Sverige? inte som högsta prioritet.

Tror att vi kan klara oss utan glastulpaner ett tag framöver faktiskt.

Genustramsarna har fastnat med skägget i könslådan

I morse läste jag en utmärkt debattartikel i DN av en doktor i matematik med barn på förskola som hade ruttnat på genustramset på dagis.

Tydligen har alla förskolor rätt att ta in en genuspedagog. På en förskola hade genuspedagogen tagit bort alla dockor och hjältesagor. Barnen ska istället helst leka i skogen för det är könsneutralt. Flickor får inte ha rosa gympadräkt med volang under gymnastiken utan alla barn ska ha shorts och T-shirts.

Och då undrar artikelförfattaren stilla varför ingen ställt frågan till fröknarna i genus, att om nu alla barn ska ha samma kläder och inte får uttrycka sin individualitet, varför ska inte alla pojkar istället ha rosa gympadräkt med volang? Varför ska tjejerna anpassa sig till killars klädstil?

Samma personer hävdar i debatten om kvinnor i karriären att ett av de stora problemen för kvinnor är att de tvingas anpassa sig till manlig klädspråk och ledarstil för att lyckas.

Men när det gäller barn är det alltså okej?

Det är så dumt så att jag nästan satte josen i halsen.

Detta påminde mig om att jag, när jag själv får egna barn och de ska in på dagis, måste investera i en noggrann förstudie av förskolor så att vi inte av misstag hamnar i klorna på tramset. Mina framtida döttrar ska få drunkna i rosa och glitter, om de nu vill det.

Hellre ny bastu än rent på golvet

Varslen duggar tätt. Krisen är här och förvärras. En sak regeringen gjorde direkt var att återinföra ROT-avdraget, som ska stimulera byggsektorn. Man får dra av upp till 50 000 kr per person och år för alla typer av hantverkstjänster. Fint. Jag är för.

Men vänstern, som själva infört ett antal ROT-avdrag av samma anledning och definitivt är för, är alltså benhårt emot avdraget för hushållsnära tjänster. Fast det är samma sak. Hushållen får avdrag för att utnyttja en tjänst, som i sin tur bidrar till att stimulera ekonomin.

Vad är det för skillnad på det arbete en städerska gör mot det en rörmokare gör?

Jo, det ena är finare än det andra tycker vänstern. Man ska sopa upp sin egen skit men inte rensa sitt eget avlopp, är budskapet.

Hellre en ny bastu än rent på golvet.

fredag 12 december 2008

Gör det ordentligt

Ska man svindla och ta risken att åka fast, få skämmas inför alla man känner och resten och åka i fängelse ska man åtminstone göra det ordentligt.

Att folk tar risken för ynka 50 000 kr eller något liknande förstår jag inte. Om du nu ska sätta hela din person, din och din familjs heder i pant och dessutom riskera fängelse, gör det med en chans till ordentlig pay off.

Det har den här killen gjort: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3982153.ab

Han byggde pyramidspel på Wall street för 400 miljarder.

Rekord-Stefan

Ni som vill täppa till truten på socialister som okynneskräver att rika ska beskattas ännu hårdare i Sverige och "dra sitt strå till stacken", här har ni vapnet:

http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3FArticleID%3D2008/12/12/315956%26sectionid%3DDinapengar%26o%3Dexpressen

Stefan Persson, ägare av HM, betalade 682 miljoner i skatt 2007 och satte därmed svenskt rekord. Totalt har han betalat över 3 miljarder i skatt. Det är lika mycket som 11 000 personer gör på en livstid.

Stefan har ensam betalat lönen till 2 368 sjuksköterskor under 2007. Eller ett års barnbidrag till 58 591 familjer.

Det är ett under att vi har några rika kvar i Sverige över huvudtaget tycker jag.

Vi borde vara otroligt tacksamma att det finns människor som är beredda att betala 682 miljoner till staten för att få nöjet att bo i det här landet. När de lika gärna kunde sitta på en egen ö i tropikerna och fisa.

Mindre makt

Äntligen sker något positivt med svensk arbetsmarknadsmodell, och då syftar jag framför allt på fackens makt.

Efter domen i EG-rätten om att det var ett brott mot fria rörligheten då Laval blockerades i Vaxholm har alla väntat på vad detta ska leda till för lagändring i Sverige.

Nu är utredarna klara: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3976476.ab

Deras förslag är att facken bara får vidta stridsåtgärder om det utländska bolaget som tillfälligt opererar i Sverige inte når upp till svenska minimivillkor.

Detta kommer att hindra att facken, under förevändning att de skyddar de utländska arbetarna från att utnyttjas, istället kör med stridsåtgärder för att skydda sina egna medlemmar. Det är den här linjen hos LO som i förlängningen ledde till att sossarna ändrade arbetslinjen bland invandrare, då man uppmuntrade folk att komma hit och jobba, till att vi bara tar emot asylsökanden från konfliktländer. Något som nu 30 år senare håller på att ändras.

Om regeringen går på den här linjen tas äntligen ett välbehövligt steg i att begränsa den oproportioneligt stora makt som facken har i Sverige, och som de fick den sista omfattningen av på 80-talet under Palme.

Nästa steg vore att sätta en begränsning på sympatiåtgärder och hur detta får ske. Rätten till sympatiåtgärder gör att att LO som centralorganisation kan slå ut en enskild firma helt och hållet, trots att de bara har konflikt på ett område. Det finns otaliga exempel på bolag som blivit blockerade av exempelvis Handels för konflikt angående anställningsvillkor och sedan varken kunnat få varor eftersom Transport sympatistrejkat, eller något annat. Och vissa har därför till slut fått bomma igen.

I Laval-fallet fick bolaget avbryta sitt jobb och åka hem, där de sedan blev tvugna att avskeda folk eftersom de förlorat för mycket pengar på blockaden och det oavslutade jobbet.

Det är inte rimligt att facket ska kunna bestämma ett företags liv eller död. Vare sig det är ett svenskt eller annat europeiskt.

torsdag 11 december 2008

Onaturligt

Precis som marknaden har naturen en naturlig selektering. Den starka överlever. Det är så människan kommit dit den är idag. Massor av djurarter har dött ut för att de helt enkelt inte kunnat anpassa sig till rådande regler naturen ställt. Och nya uppstår.

Världens gulligaste djur borde varit utdöd för länge sedan. Jag pratar ulle-gulliga-jättebjörnen, pandan.

Jag såg precis en till av dessa otaliga "snyft-rädda-söta-björnen-artiklar".

http://www.expressen.se/husdjur/1.1399814/pandor-riskerar-svalta-ihjal

Här är ett djur som bara äter en enda sak, bambuskott. Och behöver massor eftersom den är stor. Därför kan de bara bo på ett ställe på jorden, Kina. Och knappt det funkar. Sedan har vi problemet med reproduktion. De får barn var 9:e år om de har flyt. Och då bara en enda ynka unge. För dom gillar inte varandra. Det är det som är problemet. Pandor vill vara själva, och det menar jag jäkligt själva eftersom dom kräver enorma revir. Per panda. Och vill alltså sitta där själva och äta sjuka mängder bambu. Dessutom är dom sura, det är inte bara en person pandor har bitit i olika djurparker genom åren.

Sura, sociala enstöringar som äter en enda sak, bara kan bo på enorma tomter i Kina, som får en unge per decennium och som hatar alla. Utom sig själva och bambuskott.

Låter detta som en snart överlevnadsstrategi för att fixa Moder jord? Skulle inte tro det.

Röstfiske

Nu går staten in och räddar krisande Volvo och Saab. Trots att man sagt att man principiellt är emot.

http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3FArticleID%3D2008/12/11/315783%26sectionid%3DDinapengar%26o%3Dexpressen

28 miljarder ska pumpas in i olika typer av åtgärder för "att jobben ska säkras".

Jag förstår att en eventuell skrotning av förlustföretagen skulle leda till enorma problem i regionerna och för individer. Men det är fortfarande så att staten inte ska fippla med rådande marknadskrafter utan fri marknad måste gälla. Är företaget inte tillräckligt effektivt ska det antingen byta ägare eller gå i konkurs. Staten ska hålla sina långa fingrar borta och låta marknaden bestämma. Som jag sagt tidigare, det är snarare en strukturomvandling i industrin så håller på att hända. Precis som det skedde med TeKo-industrin och varvsindustrin.

Visserligen är pengarna villkorade och ska ske med "marknadsmässiga villkor" etc men vi kommer inte ifrån det faktum att det ändå är en typ av räddningspaket. Vilka andra branscher ska staten ta på sig ansvaret för i framtiden undrar man.

Det är lönlöst att försöka skaka liv i en död säl. Eftersom den är....just död. Låt fordonsindsutrin klara upp sin egen röra.

Men nu fiskar Alliansen röster inför 2010. Och första fisken kostar alltså 28 miljarder.

tisdag 9 december 2008

Anus eller Ohly

Mona har det inte lätt, hon. Först tiger hon i 1,5 år och skapar stora förväntningar på att när hon äntligen säger något ska det vara något briljant. Och det blir pannkaka och virvel i pressen. Siffrorna sjunker som en sten. Och Ohly flinar.

Nu har vänsterkoalitionen enats. Om att vara ett regeringsalternativ. Inte att ha ett gemensamt valmanifest. Det återstår att se. Och Ohly flinar.

De sossar som hatar miljöpartiet är nöjda nu när vänstern släpps in i lekstugan. Men de som hatar vänstern är förstås mindre nöjda. Och hur ska Mona locka väljarna i mitten? Det är de som avgör valet, inget snack om saken. Med en kommunist i regeringen kan det bli svårt.

Men att inte ha ett klart regeringsalternativ hade inte heller funkat. Då hade hon hela valrörelsen fått svara på frågan vad de ska göra om de vinner, de som inte ens kan samsas innan. Ge tydliga besked till väljarna vad de röstar på. Men samma fråga kommer hon få svara på nu, utifall de inte enas i någon fråga. Kommer ni hålla sams efter valet? Varje gång hon intervjuas eller sitter i debatt kommer hon nu få försvara miljöstollarnas eller kommunisternas idéer.

Och Ohly kan fortsätta flina. Han vinner hur som helst. Om de vinner får han och hans kamrater ministermposter. Om koalitionen spricker kan han nöjd tillfredställa sina väljare om att vara motvals, partiet som allt käftar emot.

Det blir liksom dåligt hur hon än gör. Anus eller Ohly ungefär.

Asmycket choklad

Jag börjar förstå varför det är så dyrt att köpa bra choklad.

Jag har nämligen gett mig på utmaningen att göra egna praliner. Det är svårt.

Kortfattat gör man så här: värmer choklad till 48 grader, häller i andra hälften av chokladen och rör till 28 grader. Sen värmer man till 32 grader. Nu är chokladen tempererad. Häller i form, bankar bort luft, väntar 1 min, häller ur form och ställer svalt.

Sen ska dom fyllas med något och då måste man först göra själva fyllningen, exempelvis ganache (chokladtryffel) och sen fylla och kyla. Därefter ska locket göras. Och kylas. Sen är dom klara.

Så nu vet ni varför pralinerna kostar över 20 kr styck: det tar aslång tid, det är asmånga moment och det går asmycket dyr choklad.

ps. igår lärde jag mig att det blir klumpar om man inte superfinhackar chokladen som ska i den redan uppvärmda. Och att 200 g inte fyller en hel form utan en halv, om man prickar rätt.

Är detta det bästa?

Nu får man läsa i tidningen att Susanne Alvengren är klar för Melodifestivalen.

Inte för att jag är något stort fan av varken schlager eller Melodifestivalen. Men under vilken rauk har Björkman hittat Alvengren och beslutat sig för att försöka damma av henne? Ingen mer än de som är födda på 70-talet och tidigare kan ha någon aning om vem hon är ens. Hon hade en stor hit på 80-talet med "Som stormen river öppet hav".

Det är det. Det är det enda. Hon var absolut inte ens hipp då, fast hon var 20-någonting. Nu är hon typ 50 och har fortfarande inga andra meriter än en semi-karriär 1985.

Kom igen, SVT! Är detta det bästa ni kan erbjuda? Okej att Melodifestivalen ska ha lite blandning av sköna säkra kort och nykomlingar men det här är pinsamt.

De har även slängt in gubbstrutten Mikael Rickfors som heller knappt gjort något vettigt sen han köpte vingar för pengarna på 80-talet.

Vad blir nästa stora artist? Paul Rein? Troll? Björn Skifs? Eller kanske Paul Paljett?

Talande siffror

Under dagens dystra rapport om att arbetslösheten förväntas stiga till 9 % nästa år har Aftonbladet sin vanliga undersökning.

Denna gång fick man välja mellan "flytta, omskola mig, både och eller inget av det" på frågan vad man skulle göra för att få nytt jobb.

12 000 personer har hittills svarat och 25 % säger att de inte skulle göra något av det. De personerna är alltså hellre arbetslösa. Vilket i och för sig inte är någon överraskning i Sverige, som i decennier har lärt sina medborgare att de bara har rättigheter och inga skyldigheter.

Det är fruktansvärt att bli av med jobbet men sådant händer och då måste du som person lösa problemet så gott du kan. Staten ska underlätta att detta går så smidigt som möjligt men det stora jobbet måste du göra själv.

fredag 5 december 2008

Ingen Madicken-uppväxt

Jag är väldigt intresserad av ondska som fenomen. Inte i någon religiös bemärkelse utan vad vi betraktar som ondska och vad som orsakar den. Någonstans är det människor bakom allt hemskt de gör och jag tror inte att folk föds onda. Vad orsakar att de kliver över gränsen?

Definitionen av ondska är i högsta grad individuell men den grunddefinition jag tror de flesta har är en person som medvetet orsakar andra människor fysisk skada. En ännu smalare definition är att skada orsakas med en likgiltighet inför att den kan orsaka personens död.

I all forskning som finns kring vad som orsakar ondska kommer det fram att det i princip utan undantag är någon typ av traumatisk barndom som ligger som grund. Eller en traumatisk händelse i barndomen. Detta kombineras sedan relativt ofta med med antingen en frontallobsskada, det vill säga en liten hjärnskada som påverkar känslodelen av hjärnan och det som styr empati, eller med psykiska diagnoser. Eller både och. Inte sällan orsakar just en taskig barndom psyiska diagnoser.

Och för att definiera taskig barndom handlar det alltså inte enbart om folk som blir slagna, våldtagna eller andra extrema former. Det kan lika gärna handla om brist på visad kärlek. En av de mest kända seriemördarna är Jeffrey Dahmer, kannibalen från Milwaukee. Han beskrev själv sin barndom som kärlekslös, verbalt och fysisk. Men utan övergrepp vare sig psykiskt eller fysiskt.

Den idag levande ondaste personen på planeten som vi känner till måste antagligen vara Josef Fritzl från Österrike, som först stängde in sin mamma i en källare och lät henne svälta ihjäl och sedan stängde in sin dotter, som han våltog ca 3000 ggr under 24 år och som födde 7 barn. Han tog dessutom 3 av barnen ifrån henne vid födseln. Han har i fängelse själv bekräftat att hans mamma misshandlade honom hela uppväxten, såväl fysiskt som verbalt.

Idag kom bekräftelsen jag väntat på gällande den ljugande jägaren från Piteå, som mördade Carolin.

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1392740/jagarens-fru-vi-har-ingenting-anat

Han har sedan tidigare bekräftat någon typ av psykisk diagnos, bland annat depression som han vårdades för. Idag bekräftar hans fru att hans barndom var "problematisk".

Nu väntar jag bara på en intervju med Haga-mannen för att vi ska kunna förstå vad som hände. För en person som är serievåldtäktsman och dessutom så våldsam som han var kan bara inte haft en Madicken-uppväxt.

torsdag 4 december 2008

Gubbsjuk och penningkåt

Idag var en av nyheterna i morse på P3 en undersökning som visar att män föredrar yngre tjejer och tjejer föredrar äldre män.

http://www.aftonbladet.se/wendela/article3916705.ab

Wow. Det var stora nyheter. Tjejer har alltså äldre killar. Någon mer än jag som har lätt att peka ut de par i ens omgivning där förhållandet är det omvända?

När jag läser artikeln letar jag också efter definitionen på äldre man. Jag ser då fotot som illlustrerar undersökningen. En bild på Hugh Hefner, som bör ta definitionen äldre man som en komplimang eftersom han snarare har han en fot i graven. Och när jag ska svara på Aftonbladets undersökning får jag alternativen: yngre, äldre eller jämngammal man. Fortfarande letar jag efter vad som menas.

Ursäkta, men det är rätt stor skillnad på äldre och äldre. Min man är 4 år äldre. Han fyller 40 om tre år, detta retas jag med honom regelbundet eftersom min egen 40-årsdag är 7 år bort. Vi är inte lika gamla. Men han är inte Hefner. Han är ingen gubbstrutt som har blöja på nätterna.

Om jag hade forskat fram resultatet på denna undersökning hade jag legat lågt och lagt resultaten i lådan för att slippa förnedringen.

Men jag ser fram emot fler revolutionerande undersökningar. För det finns ju fler öppna dörrar att sparka in.

Som den som kommer att avslöja att män är mer oroliga för att tappa håret än kvinnor men kvinnor i gengäld tänker mer på sin vikt. Eller den om berättar att män i de flesta förhållandena fortfarande är den som tjänar mest pengar oavsett hur hög inkomstnivå kvinnan ligger på. Eller att feta personer äter genomsnittligt mer per dygn är normalviktiga. Jag kan fortsätta i evighet.

Det kommer att bli spännande.

Följer bankerna efter?

Ett gott tecken till alla som äger sin bostad, eller snarare hyr den av banken, kom idag. Riksbanken sänker reporäntan med historiskt höga 1,75 %-enheter. Nu är den nere på 2 %.

Nu ska det bli spännande att se hur mycket bankerna följer efter.....

Vanligtvis brukar de rörliga räntorna ligga ungefär 1 %-enhet över reporäntan men på grund av osäkerheten på kredimarknaden har de legat minst 1,5 över på sista tiden.

Men eftersom bankerna nästan inte reagerat på flera av de tidigare sänkningar måste marginalerna för den ökade risken redan vara inbyggd rimligtvis och de borde inte ha några problem att sänka åtminstone en hel procent.

Får vi en tidig julklapp kanske? Eller har bankerna tänkt att passa på att öka sina vinstmarginaler och skylla på krisen?

Vita valar

Är det någon som förstår varför alla, och då menar jag verkligen ALLA, kedjor, varuhus och klädesaffärer har underkläder för kvinnor som sin stora skyltvara inför jul?

Varje jul. Så länge jag kan minnas.

Finns det någon kvinna som så här års INTE känner sig som en stor vit val? Blekfet med orakade ben lufsar man omkring i sina mjukaste mjukisbyxor och raggsockar och längtar efter våren. Det sista jag vill tänka på då är en röd push-up med spets, strumpeband (alla som testat vet att de är sjukt obekväma, tacka vet jag stay ups) och små yttepyttiga trosor. Okej, en korsett kan man i och för sig överväga men bara för att julstassen ska smita åt på rätta ställena istället för att avslöja Mamma Mu innuti.

Antingen har affärerna inte förstått att vi kvinnor helst av allt vill glömma att vi har en kropp så här års, ännu mindre visa upp den.

Eller så är alla i maskopi med gymkedjorna och solarierna.

onsdag 3 december 2008

Svårt att tycka synd om

Jag har väldigt svårt att tycka synd om personer som frivilligt lägger sig under kniven och sedan går något fel.

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1390225/nu-kan-de-inte-blunda-langre

Ikväll gör Tv3 ett snyftreportage om 6 kvinnor som på ett eller annat sätt är missnöjda med sina skönhetsoperationer. Och visst, det är jättetragiskt att få sitt ansikte förstört. Någon av kvinnorna kunde exempelvis inte stänga sina ögon.

Men jag kan inte riktigt känna stark empati här. Ledsen. För det är riskabelt att operera sig. Alltid. Och de riskerna tar man när man lägger sig under kniven, framför allt när man gör det frivilligt utan någon medicinsk orsak.

25 000 personer skönhetsoperererar sig varje år. Säg att risken att något går fel är 0,5 %. Då handlar det i Sverige om 125 personer varje år som drabbas. Här får vi träffa 6 av dem som tog risken och som tyvärr drabbades av den kalkylerade risken.

Jag skulle egentligen vilja gå så långt som att säga "ledsen men skyll er själva".

Men det gör jag inte.

Stöd för mina teorier

Jag läste nyss en intervju med Magnus Henreksen på Institutet för Näringslivsforskning, som stödjer min uppfattning om bilindustrin.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3910311.ab

Tänkte bara tala om det. Så att ni vet. Att jag har rätt menar jag.

tisdag 2 december 2008

Självförverkligande kostar - ett osynligt avtal alla glömt

Nu börjar det gratis högskolesystemet att utmanas.

Nyligen presenterades en statlig utredning som föreslår att avgifter till högskolan kan vara ett framtida sätt. För problemet är att studenterna i Sverige pluggar för länge och är för gamla.

Jag är väldigt kluven här.

För å ena sidan vet jag att vårt gratis system missbrukas. Jag kan läsa statistiken och har pluggat själv. I Sverige ses högskoleutbildningen av många som ett sätt att förverkliga sig själva. Inte att man får något stort till skänks från staten som man ska förvalta väl. Det är helt okej att plugga skoj-ämnen i något år för att man är intresserad. Men sedan måste man bestämma sig och skaffa sig ett yrke. Och en kombination av A-kurser i arkeologi, italienska, genusvetenskap, egyptiologi, retorik, konstvetenskap och litteraturvetenskap leder varken till jobb eller en akademisk karriär. Den leder bara till stora studieskulder och en kölapp på arbetsförmedlingen.

Å andra sidan tycker jag att vårt system är fint, att vem som helst oavsett bakgrund ska kunna studera på högskola. Att utbildningen är gratis och det enda man behöver finansiera är uppehället, vilket antingen löses med lån från CSN, privata pengar, extrajobb eller föräldrar. Men att utbildningen är en gåva.

Däremot måste något göras. Att självupptagna svenska ungdomar ska fjanta runt och läsa allt som är kul och inget som ger inkomst utan att förstå att det de får är något unikt och ska tas emot tacksamt måste vi göra något åt.

Vi får all utbildning gratis i Sverige. Mot att vi ser till att den leder till sysselsättning och framtida intäkter.

Det är det osynliga avtal alla svenska ungdomar väljer att glömma bort.

Mellan starkölen, biblioteket och tentan i brödbakning.

Äta och sova

Någon mer än jag som så här års och ungefär fram till mars egentligen bara känner för att ligga hemma under en filt och äta? Och sova? Och att alla förslag man kommer på att göra istället först måste bedömmas roligare än just detta?

Jag får kämpa mot begäret hela tiden. Tur att jag har en roddmaskin som petar på min slapphet och tvingar mig att kompensera lökläget för att inte rulla ut som en boll i april mot vårsolen.

Jag visste det

Hela hösten har jag letat efter något att skylla på för att jag betalar så höga räntor och förlorar pengar på pensionerna.

Nu har jag äntligen hittat det! Det är ACDCs fel att finanskrisen uppstod.

http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3FO%3DRSS%26ArticleId%3D2008%255C12%255C02%255C314184

Jag visste det. Jag visste att det var något allvarligt fel på kastratsångarna från känguruland, jag har bara inte vetat exakt vad.

Låt Volvo falla

Inte helt otippat pratas det nu om att Ford vill sälja förlusttyngda Volvo. Saab har inte gjort vinst på mer än ett decennium för personbilar och GM vill också sälja. Svensk bilindustri är ett sjunkande skepp, det är ingen nyhet. Men krisen har bubblat upp problemen på ytan.

Och nu pratas det direkt i media om statligt övertagande. Ska staten köpa in sig och rädda bilindustrin?

Nej. I en marknadsekonomi ska de som inte håller måttet slås ut. Volvo och Saab har inte lyckats konkurrera på en global marknad och inte lyckats driva sina företag tillräckligt effektivt för att gå med vinst. Och att inte gå med vinst leder i förlängningen till konkurs. Dessutom finns det inte ett enda exempel på att statens lyckats bättre i att driva företag än privata spelare gjort på en konkurrensutsatt marknad.

Men jobben då? Staten måste rädda jobben! Nej. Staten ska hjälpa till att göra övergången från Volvoanställd till något annat så smidigt som möjligt och så lite plågsamt som möjligt.

Sverige har historiskt sett haft ett antal industrinäringar som tillhört en tid men inte en annan, vilket gjort att de dött ut. Utan att staten gått in och lyckats rädda dem på lång sikt. Visst, man har försökt. Men marknadskrafterna har krävt sitt offer till slut ändå. Textilindustrin är ett klassiskt exempel. Varvsindustrin ett annat. I dag har vi knappt någon av dessa näringar som på sin tid sysselsatte 10-tusentals personer i Sverige. Men idag har vi en IT-industri som vuxit från 80-talet till att med leverantörer och underleverantörer sysselsätta en betydande del av befolkningen.

Nu är det bilindustrins tur att dö. Om de inte kan skaka liv i dem på annat sätt.

På lång sikt kommer vi sakna Volvo och Saab i Sverige lika mycket som vi idag gråter över Kockums fall.